THE HOLD STEADY – THE PRICE OF PROGRESS

Artiest info
Website
facebook
Label: Thirty Tigers

De zeskoppige Amerikaanse rockformatie ‘The Hold Steady’ uit Brooklyn, New York werd in 2003 opgericht door de in Minneapolis opgegroeide frontman-gitarist Craig Finn die de groep sindsdien leidt naast gitaristen Tad Kubler en Steve Selvidge, bassist Galen Polivka, keyboardsspeler Franz Nicolay en drummer Bobby Drake. De band is in de muziekwereld vooral gekend omwille van hun verhalende songteksten over drugsverslaving, godsdienst en zielenrust die vaak op vrij luide klassieke rockmuziek worden verteld.

‘The Hold Steady’ debuteerde op plaat in 2004 met het album “Almost Killed Me” waarna er nog een achttal andere studioalbums en evenveel live-platen werden opgenomen. Hun meest recente worp heet “The Price Of Progress” en dit negende studioalbum bevat tien nieuwe door Craig Finn gecomponeerde songs. Het is de opvolger van het in 2021 uitgebrachte studioalbum “Open Door Policy”.

De gitaren snerpen ook nu weer in haast elke track op deze plaat zoals u zelf kunt vaststellen bij het beluisteren van de twee video’s bij deze recensie. Het nummer “Sideways Skull” dat als eerste single op de markt is gekomen en de wat rustiger klinkende nieuwe single “Understudies” kunnen representatief genoemd worden voor wat de band op het gevarieerde album “The Price Of Progress” te bieden heeft.

Producer van “The Price Of Progress” is opnieuw Josh Kaufman die ook enkele van hun vorige albums heeft geproducet en de opname van de plaat in ‘The Clubhouse Studio’ in Rhinebeck, New York ook nu weer in goede banen heeft geleid. Enkele andere tracks die ons best wel kunnen bekoren uit deze eind maart op de markt gebrachte plaat zijn de nummers “Sixers”, het theatrale epos “The Birdwatchers”, het melodieuze “Perdido” en onze favoriete song “Distortions Of Faith”, een knappe Craig Finn-ballad. ‘The Hold Steady’ heeft in het album “The Price Of Progress” een uitstekend vehikel gevonden om hun 20e verjaardag als rockgroep te vieren. We hopen dan ook dat ze in de volgende jaren nog heel wat mooie rockalbums zullen mogen opnemen en uitbrengen.

(valsam)